מחלות רשתית – דוגמא

מה עושים כשיש מחלות רשתית

כאופטומטריסטית הנפגשת המון עם פציינטים שסובלים  ממחלות רשתית, אני רוצה לעזור לאופטומטריסטים להבין במה להתמקד כאשר בודקים חולים עם מחלות רשתית. מצבים אלו יכולים להיות מורכבים, אך בדיקת עיניים מקיפה היא המפתח לגילוי מוקדם ולניהול, למעקב, ולהפנייה לגורמים המטפלים המתאימים.

כאשר עוסקים בחולים שעלולים לסבול ממחלות רשתית, על האופטומטריסטים להתחיל במתן תשומת לב להיסטוריה הרפואית של החולה. חשוב לאסוף מידע על כל היסטוריה משפחתית של מחלות רשתית, כגון ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) או רטינופתיה סוכרתית. כמו כן, שאל לגבי כל מצב בריאותי קיים כמו סוכרת, יתר לחץ דם או הפרעות אוטואימוניות, שכן אלה עלולים להגביר את הסיכון לבעיות ברשתית.

במהלך בדיקת העיניים, אופטומטריסטים צריכים להתמקד במספר היבטים מרכזיים הקשורים למחלות רשתית. אחד הדברים הראשונים שיש להעריך הוא חדות הראייה. זה כולל בדיקה עד כמה מטופל יכול לראות במרחקים שונים. בדיקת חדות הראייה היא חיונית לגילוי מוקדם של מחלות רשתית שעלולות להשפיע על הראייה המרכזית, כמו AMD.

לאחר מכן, חיוני לבחון את אישוני המטופל ואת תגובותיהם לאור. תגובות אישון חריגות יכולות להצביע על בעיות רשתית אפשריות, כמו גם בעיות נוירולוגיות. בדיקת אישונים היא שלב מוקדם בזיהוי מחלות רשתית מסויימות. 

אופטומטריסטים צריכים גם לבצע בדיקה יסודית של הרשתית עצמה. זה כרוך בדרך כלל בהרחבת אישוניו  של המטופל בהשגחתו של רופא עיניים כדי לקבל תצוגה טובה יותר של החלק האחורי של העין. יש לבדוק היטב את הרשתית לאיתור סימנים של מחלות רשתית, כולל חריגות בכלי הדם, כגון שטפי דם או מיקרו מפרצות הנראות ברטינופתיה סוכרתית.

היבט קריטי אחד בבדיקה הוא חיפוש אחר שינויים במקולה, שהיא החלק המרכזי של הרשתית. עבור מחלות רשתית רבות, כל הפרעות מקולריות יכולות להיות אינדיקטור חזק לבעיה. זה כולל מצבים כמו AMD הקרוי בעברית  ניוון רשתית או דגנרציה מקולרית שלעיתים קרובות מופיעים עם דרוזן או שינויים בפיגמנטים במקולה. השלבים המאוחרים יותר של המחלה כבר יגרמו ללקויות בראייה המרכזית. 

אופטומטריסטים צריכים גם להעריך את הראייה ההיקפית של המטופל. מצבים כמו רטיניטיס פיגמנטוזה יכולים לגרום לראיית מנהרה, שבה הראייה ההיקפית מצטמצמת בהדרגה. בדיקות פשוטות, כמו בדיקת שדה הראייה של העימות, יכולות לעזור לזהות את ההיצרות בשלב מוקדם.

חלק מרכזי נוסף בבדיקה הוא לבדוק אם יש סימנים של היפרדות רשתית. מטופלים עם היפרדות רשתית עשויים לחוות תסמינים כמו הבזקי אור,  או צל דמוי וילון מעל הראייה שלהם. זה חיוני לאבחן מצב זה באופן מיידי, שכן ייתכן שתהיה צורך בהתערבות כירורגית.

בדיקה לגילוי מחלת רשתית
טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT) בדיקה נפוצה לאיתור בעיות ברשתית העין

טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT) היא כלי רב ערך באבחון ומעקב אחר מחלות רשתית שונות. סריקות OCT מספקות תמונות חתך מפורטות של הרשתית, המאפשרות לאופטומטריסטים לדמיין את השכבות השונות ולזהות כל חריגה מבנית. זה שימושי במיוחד למצבים כמו בצקת מקולרית, שיכולה להיות קשורה לרטינופתיה סוכרתית.

לסיכום, כאשר בודקים חולים עם מחלות רשתית, על האופטומטריסטים להתמקד באיסוף היסטוריה רפואית יסודית, הערכת חדות הראייה, בדיקת הרשתית והקפדה מיוחדת על המקולה, הראייה ההיקפית וסימני היפרדות הרשתית. גילוי מוקדם וניהול נכון הם חיוניים לשימור ושיפור הראייה של אנשים שנפגעו ממחלות רשתית אלו. על ידי התמקדות בהיבטים מרכזיים אלו במהלך הבדיקה, אופטומטריסטים יכולים למלא תפקיד חיוני בסיוע לחולים עם מחלות רשתית לקבל טיפול ותמיכה בזמן.

מחלות רשתית שונות יכולות לגרום לסוגים רבים של בעיות ברשתית העין.

 

סוגי בעיות ברשתית העין

כאופטומטריסטים  אנו פוגשים מטופלים עם בעיות ברשתית העין. מצבים אלה יכולים להשפיע באופן משמעותי על הראייה של האדם, וגילוי מוקדם הוא חיוני. במהלך בדיקות בעיות ברשתית, זכרו שגילוי מוקדם ואבחון מדויק הם המפתחות לניהול יעיל ולשימור הראייה של המטופל. על ידי התמקדות בהיבטים אלה, אופטומטריסטים ממלאים תפקיד חיוני בהבטחת התוצאות הטובות ביותר עבור חולים עם בעיות ברשתית העין.

בעיות ברשתית העין: ישנם מספר מחלות רשתית נפוצות  העלולות לגרום לבעיות ברשתית העין כגון:

היפרדות רשתית היפרדות רשתית היא בעיה רצינית נוספת. תאר לעצמך את הרשתית שלך מתקלפת מהחלק האחורי של העין שלך . זה כמו תמונה שמתפרקת, חלק אחר חלק.

הנבדק יתלונן על "הבזקי אור" שמופיעים בשדה הראייה , או על צל דמוי "וילון" אפור בציר הראייה  ועלולים להרגיש פתאום ירידה ניכרת בחדות הראייה . זה לא יכאב לך , ובדרך כלל זה יתרחש בעין אחת.

 נוצר חור או קרע ברשתית – נוזל מחלל הזגוגית או דימום יכולים לחדור אל מתחת לרישתית. אופטומטריסטים צריכים להיות ערניים בזיהוי תסמינים של בעיות ברשתית העין מהסוג הזה  ולהפנות מטופלים לטיפול מהיר.

 

קרעים ברשתית – קרעים ברשתית יכולים להתרחש עקב טראומה או גורמים אחרים. נחפש תסמינים כמו הבזקי אור פתאומיים , ונשקול להשתמש בכלים כמו טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT) כדי לזהות ולנטר את סוגי בעיות ברשתית העין. מחלות רשתית אלו יכולות להיות מפחידות, אך גילוי מוקדם וטיפול חיוניים. רופאי עיניים יכולים להשתמש בשיטות שונות, כולל טיפות עיניים, זריקות, או אפילו ניתוח, כדי לסייע בניהול מצבים אלה. בדיקות עיניים סדירות ואורח חיים בריא יכולים לסייע רבות בהגנה על חוש הראייה היקר שלך. זכרו, העיניים שלנו הן כמו חלונות לעולם, והטיפול בהן חיוני לעתיד בהיר וברור יותר.

חשוב לציין כי קוצר ראייה גבוה – הכוונה שמספר מינוס גבוה במשקפיים של מעל מינוס 6 הוא גורם סיכון שיכול להוביל לקרעים ולהיפרדויות , לכן ממש ממליצה אם המרשם שלך מעל מינוס  -6 חשוב לבצע בדיקות רשתית אחת לשנה. 

מחלות נוספות שעלולות לפגוע ברשתית  ולגרום לבעיות ברשתית העין והן:

סוכרת – רטינופתיה סוכרתית. זה שינויים בכלי הדם ברשתית הקשורים בסוכרת. מאופיין על ידי היווצרות כלי דם חדשים, אשר מתרבים על הדיסק האופטי או לידו. מצב זה מתרחש כאשר רמות סוכר גבוהות בדם פוגעות בכלי הדם הזעירים ברשתית. זה יכול להוביל לכתמים או אזורים כהים בראייתך, כמעט כמו שחסרים חלקים בפאזל.

 בחולים עם סוכרת, רטינופתיה סוכרתית מהווה דאגה. בדוק את כלי הדם ברשתית לאיתור שטפי דם או מיקרו מפרצות, שכן אלה יכולים להצביע על נוכחות המחלה. 

רטיניטיס פיגמנטוזה- רטיניטיס פיגמנטוזה, לעומת זאת, משפיעה על הראייה ההיקפית, וגורמת לראיית מנהרה. זה כאילו אתה מסתכל דרך חלון קטנטן, כשהכל מסביבו נמוג בהדרגה. בדיקות כמו בדיקת שדה ראייה יכולים לעזור באיתור בעיה זו.

 כל המחלות רשתית הללו עלולים לפגוע ברשתית עד לרמת עיוורון , לכן חייבים לבדוק את הראייה בקביעות . 

 

 

Top